Kuchnia

Kulinarne

Pulpeciki faszerowane pieczarkami

Składniki : 500g mielonego mięsa wieprzowego, 200g pieczarek, cebula, czerstwa mała bułka, 1/2 szklanki mleka, jajko, 1 łyżka musztardy francuskiej, sól, pieprz, oliwa do smażenia, 2 łyżki masła

Przygotowanie : Bułkę namocz w mleku. Do miski wrzuć mięso i odciśniętą bułkę. Wbij jajko, dodaj musztardę i dokładnie połącz składniki. Dopraw solą i pieprzem. Do rondla wrzuć starte na tarce pieczarki i pokrojoną cebulę. Smaż na maśle co jakiś czas mieszając. Ostudź. Mięso rozpłaszcz dłonią, ułóż łyżeczkę farszu i uformuj pulpeciki. (Możesz obtoczyć każdy w niewielkiej ilości mąki). Pulpeciki smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony.

Składniki sos : 2 łyżki masła , 150g pieczarek, 1 cebula, bulion,2 łyżki śmietany, sól, pieprz.
Przygotowanie sos : Pieczarki i cebulę pokrój. Na patelni stop masło dodaj pieczarki, cebulę i na wolnym ogniu duś 5-8minut. Dodaj bulion i ponownie duś co jakiś czas mieszając przez około 10 minut. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.

Dodatkowe składniki : 100g startego sera.

Przygotowanie pulpetów : Do naczynia żaroodpornego wlej sos pieczarkowy. Na górę ułóż pulpeciki i posyp żółtym serem. Całość wsadź do nagrzanego piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation