Kuchnia

kuchnia

Składniki:
100g mąki
100g zimnego masła
100g zmielonych migdałów
70g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
70g cukru pudru
500g malin
700g brzoskwiń
Dodatkowo:
lody
1. Wymieszać razem mąkę, migdały, cukier, cukier waniliowy i sól. Dodać posiekane masło i rozcierać łyżką lub palcami, aż utworzą się grudki (kruszonka), wstawić do lodówki.

2. Brzoskwinie obrać i pokroić na kawałeczki.

3. Wymieszać razem cukier puder, mąkę ziemniaczaną i goździki, dodać brzoskwinie i wymieszać. Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego (piekłam w okrągłej formie ceramicznej o średnicy 24cm). Na wierzchu poukładać maliny i posypać kruszonką wyjętą z lodówki.

4. Piekłam w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 35 minut. Najlepiej podawać kruszonkę jeszcze ciepłą z lodami.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation