Kuchnia

kuchnia

Malinowy Mus

Skladniki:

300 g mrożonych lub świeżych malin
400 ml greckiego jogurtu
2 łyżeczki fruktozy lub cukru

Jeśli mamy świeże maliny kilka z nich wkładamy do zamrażarnia, posłużą jako dekoracją z ślicznym szronem na wierzchu. Resztę miksujemy w blenderze dość dokładnie, jeśli używaliśmy malin mrożonych należy je wcześniej trochę rozmrozić. W trakcie miksowania dosypujemy do malin fruktozę, do której używania zachęcam, w zamian za cukier. Fruktoza jest zdrowsza i mniej kaloryczna, używamy jej mniej niż cukru.

Jogurt grecki wkładamy na około 15 minut do zamrażarki, podobnie nasz mus. To sprawi ze deser będzie orzeźwiający. Po tym czasie wyciągamy i układamy warstwowo w naczyniu. Mus możemy posypać tartą gorzką czekoladą, dekorujemy go także zmrożonymi malinami. To świetny dietetyczny deser,ale także pyszne śniadanie, polecam go na przyjęcia i dla dziec
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation