Kuchnia

kuchnia

CIASTO DROZDZOWE Z JAGODAMI.

Składniki
na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 100 g cukru pudru
- około 250 ml letniego mleka
- 100 g stopionego masła
- 1 roztrzepane jajko
- szczypta soli

na wierzch:
- 1 budyń waniliowy
- 500 ml mleka

- ok. 300 g jagód

na kruszonkę:
- 100 g masła
- 6 łyżek mąki krupczatki
- 2 łyżeczki brązowego cukru


Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i wlać trochę letniego mleka. Palcami rozgnieść drożdże z cukrem i mlekiem robiąc zaczyn. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce żeby zaczyn zaczął pracować.

Następnie dodać pozostałe składniki ciasta i dolewając stopniowo mleko wyrabiać ciasto (ciasto jest dość lepiące, więc może nie trzeba będzie używać całego mleka). Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do czasu gdy podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).

Blachę do pieczenia o wymiarach 40x25 cm (mierzone u góry) wyłożyć papierem lub nasmarować masłem.
Ciasto jeszcze raz lekko wyrobić i przełożyć do blachy, na wierzchu rozsmarować przygotowany wcześniej wg przepisu i ostudzony budyń. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto posypać opłukanymi i osuszonymi jagodami zagniecioną z podanych składników kruszonką.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st.C i piec przez 35-40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation