Kuchnia

kuchnia

Korzenny sernik jabłkowy
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 80 g zmielonych migdałów
- 150 g cukru
- 150 g masła
- 1 kg jabłek
- 3 goździki
- szczypta cynamonu
- 250 g zmielonego twarogu
- 5 łyżek miodu
- 2 żółtka
- 50 g mąki ziemniaczanej

Zagnieść kruszonkę z mąki pszennej, migdałów, 100 g cukru oraz masła. Nasmarować tortownicę masłem i wyłożyć do niej ¾ kruszonki, uciskając ja do brzegów. Wstawić do lodówki. Jabłka obrać i pokroić na ósemki. Przełożyć je do garnka, zalać niewielką ilością wody, dodać cynamon, 50 g cukru oraz goździki. Dusić ok. 10 minut pod przykryciem. Następnie odsączyć, pozostawiając powstały sok (1/2 – 3/4 szklanki). Twaróg utrzeć z miodem i żółtkami. Mąkę ziemniaczaną połączyć z sokiem jabłkowym, a następnie z masą serową. Rozsmarować masę na spodzie ciasta. Na weirzchu położyć jabłka i resztę kruszonki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30-40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation