Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

AUDYCJE - Kuchnia od kuchni

Chłodnik ze szpinaku i zielonej sałaty
z jajkiem i świeżymi ziołami


Składniki:
szpinak 1/2 wiązki
ogórek 1 szt.
sałata zielona
śmietana 5 łyżek
kefir lub zsiadłe melko 0,5 l
jajko
czosnek 1 ząbek
limonka
świeże zioła

Sposób przygotowania:
Jajko ugotować na twardo i odstawić. Szpinak i sałatę pokroić w paseczki. Ogórka ze skórką posiekać w drobną kostkę. Warzywa umieścić w kefirze lub zsiadłym mleku. Dodać kilka łyżek śmietany i wycisnąć czosnek. Zetrzeć skórkę z limonki, a następnie wycisnąć sok z połowy limonki. Dodać posiekane zioła, np natkę pietruszki, bazylię, koperek. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka minut. Podawać na półmiskach z dodatkiem jajka. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation