Kuchnia

weki

Domowa kapusta kiszona

3kg najlepiej młodej kapusty,
3 łyżki soli,
2 łyżki kminku,
3 marchewki


Z młodej kapusty należy pourywać wierzchnie liście, resztę umyć i drobno poszatkować. Wymieszać z solą i kminkiem. Marchewki umyć, oskrobać i zetrzeć na tarce o największych oczkach. Całość dokładnie wymieszać (najlepiej ręką).

Kapustę najlepiej kisić w kamiennych słojach lub garnkach. Układamy ją warstwami i ugniatamy dość mocno do momentu ukazania się na powierzchni soku. Można zrobić to ręką lub drewnianym tłuczkiem. Przykrywamy i umieszczamy w chłodnym miejscu.

Po 2-3 dniach odkrywamy i np. rączką od drewnianej łyżki przebijamy kapustę w kilku miejscach i zostawiamy na kilka godzin. Następnie znów delikatnie ugniatamy, przykrywamy i po 5-6 dniach kapusta jest już ukiszona.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation