Kuchnia

weki

Dżem cukiniowo-jabłkowo-cytrynowy

Składniki:
1 cukinia ( dł. około 20-25 cm),
4 słodkie jabłka,
sok z 1,5 cytryny,,
szczyptę kurkumy,
1 płaska łyżeczka agaru,
1 łyżeczka mielonej wanilii lub ekstraktu z wanilli,
skórka z jednej cytryny sparzonej i drobno pokrojonej (najlepiej bio),
syrop z agawy/ksylitol lub inny naturalny słód o neutralnym smaku (opcjonalnie).

Cukinię i jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Całość włożyć do dużego garnka, dodać sok z 1 cytryny, wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, do momentu aż jabłka i cukinia rozpadną się (około 20 minut). Następnie dodać wanilię, kurkumę, pozostały sok z cytryny, syrop z agawy do smaku. Całość zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę. Następnie tak przygotowany dżem postawić jeszcze raz na ogień, dodać, skórkę z cytryny i agar rozrobiony w niewielkiej ilości zimnej wody. Wymieszać i gotować około 10 minut. Gotowy dżem przelać do wyparzonych wcześniej słoików, dokładnie je zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.

Smacznego !

Wskazówki:

Jeśli do przygotowania dżemu użyjemy żółtą cukinię, nie trzeba jej obierać.
Im słodsze jabłka, tym dżem wymaga mniejszego dosładzania.
Z podanej ilości wyszły mi dwa małe słoiczki o pojemności 150 ml i 200 ml.
Jeśli cukinia ma dużo pestek, należy je usunąć.
Agar to zagęstnik roślinny dostępny w sklepach ze zdrową żywnością. Zastępuje żelatynę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation