Kuchnia

weki

Dżem figowy
(składniki na 3-4 słoiczki dżemu)

kilogram świeżych fig
ok. 200 g cukru (więcej, jeśli lubicie słodsze dżemy)
otarta skórka z dużej pomarańczy (lub 2 mniejszych)
ok. 50-60 ml soku z pomarańczy
ok. 1/2 łyżeczki cynamonu
ok. 50 ml rumu lub Grand Marnier (pominęłam)
opcjonalnie - sok z 1/2 małej cytryny
Figi delikatnie umyć i osuszyć, pokroić na kawałki (każdą połówkę na 4-6 części). Owoce zalać sokiem z pomarańczy i cytryny, zasypać cukrem wymieszanym z cynamonem i skórką z pomarańczy i odstawić na 1-2 godziny.
Owoce po maceracji zagotować i smażyć dżem do otrzymania odpowiedniej konsystencji, dodając alkohol pod koniec smażenia, zagotować i po kilku minutach przełożyć gorący dżem do gorących, wypieczonych w piekarniku słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Ewentualnie dżem dodatkowo zapasteryzować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation