Kuchnia

wypieki

sękacz
Ciasto:
6 jajek
200g masła
150g masy marcepanowej
100g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
100g cukru
50g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
Polewa:
200g czekolady gorzkiej
2 łyżki masła
2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i pokrojoną na małe kawałeczki masą marcepanową na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Masa ma być dobrze ubita).
Mąkę pszenną wymieszać osobno z mąką ziemniaczaną. Dodawać po łyżce do ubitej masy jajecznej. (Mieszam mikserem na najniższych obrotach.)
Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier.
Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto wykładać np. do tortownicy (o średnicy 26cm). Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Nałożyć ok. 3 łyżki ciasta i rozsmarować na dnie formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 3- 4min. w temperaturze 220°C na środkowej szynie piekarnika. (Ciasto ma mieć brązowo- złoty kolor. Najlepiej nie spuszczać go z oka, bo szybko się rumieni ). Formę wyciągnąć z piekarnika i nałożyć kolejne 3 łyżki ciasta. Rozsmarować na całej powierzchni i piec kolejne 3 min, do zarumienienia. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Wychodzi ok. 9- 10 warstw.
Ciasto po upieczeniu ostudzić.
Czekoladę połamać na kawałki i razem z 2 łyżkami masła i 2 łyżkami mleka rozpuścić w kąpieli wodnej.
Ciasto można polać całe polewą i później pokroić na kawałki lub najpierw pokroić na dowolne kawałki i zanurzać je w płynnej czekoladzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation