Kuchnia

wypieki

Fale dunaju /forma ok. 24x28, 30 kawałków/
ciasto:
kostka margaryny
6 jaj
2 szkl. mąki
szkl. cukru
ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku
wiśnie świeże lub z kompotu

Margarynę utrzeć z cukrem i dodawać po 1 żółtku, cały czas miksując. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać masę z ubitą pianą z białek.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę, do drugiej dodać kakao i 2 łyżki wody po czym wyłożyć na jasna część. Na wierzchu układać owoce. Piec ok. 45 minut w 180°C.

krem:
200g masła
1/2 litra mleka
1/2 szkl. cukru
2 łyzki mąki ziemniaczanej
2 łyżki zwykłej
ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy

Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do miękkiego masła. Gdy ciasto ostygnie, posmarować je kremem.

polewa:
1/2 kostki margaryny
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody

Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w garnku. Gdy ostygnie oblać nią ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation