Kuchnia

wypieki

Cynamonowe ciasto
Składniki:
200g miękkiego masła
180g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka (o temperaturze pokojowej)
200g mąki
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
50g rodzynek
2 duże jabłka

1. Formę z kominem o średnicy 24cm dobrze wysmarować masłem i posypać mąką.

2. Wymieszać razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon.

3. Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym (ucierać przez 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka masę chwilę miksować, aby składniki się dobrze połączyły. Wsypać mąkę, zamieszać, wlać sok z pomarańczy i krótko wymieszać.

4. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Razem z rodzynkami dodać do ciasta i krótko, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 55 minut. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z formy (może się trochę przylepić do ścianek tortownicy, ponieważ jest bardzo soczyste od jabłek). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation