Kuchnia

Risotto

Risotto z ananasem i krewetkami:
150 g ryżu na risotto (ja użyłam zwykłego długoziarnistego)

5 plastrów ananasa z puszki

14 krewetek

100 ml białego wina

500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

1 łyżka masła

Wykonanie:

Na rozgrzana patelnię wsypujemy ryż i chwile prażymy mieszając aby ryż się nam nie przypalił. Dodajemy masło i dolewamy wino, dusimy pod przykryciem aż ryż wchłonie całe wino a alkohol odparuje. Stopniowo dolewamy bulion po około łyżce wazowej, następną wlewamy dopiero po wchłonięciu poprzedniej. Co chwile mieszamy aby się nie przypalało, całość gotowania zajmie około 20 minut. Bulion najlepiej utrzymać ciepły, więc można go ustawić na malutkim ogniu i stopniowo dolewać do ryżu. Ananasa kroimy na małe kawałki. Krewetki obieramy z pancerza i oczyszczamy na grzbiecie z przewodu pokarmowego (na grzebiecie lekko przepinamy, otwieramy i myjemy pod wodą wypłukując “niteczkę” przewodu pokarmowego). Gdy do ryżu wlejemy już ostatnią porcję bulionu dodajemy także ananasa i krewetki, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy aby całość się nam podgrzała. Zdejmujemy z ognia i od razu podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation