Kuchnia

Faszerowane

Składniki:
8 średniej wielkości papryk ( ja kupiłam czerwone, można mieszać kolory, będzie ładniej na talerzu )
2 torebki ryżu po 10 dkg
70 - 80 dkg mięsa mielonego wieprzowego
1 puszka salsy pomidorowej
1 cebula
2 - 3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
oregano
bazylia
sól
pieprz
ser mozzarella ( 15 dkg )
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 kostka rosołowa
Sposób wykonania:
W lekko osolonej wodzie gotujemy dwa woreczki ryżu (nie musi być całkiem ugotowany)
Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju.Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek.Smażymy razem aż do zeszklenia. Dodajemy zmielone mięso.Wszystko razem smażymy,mieszając, aby nie było grudek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy mięso jest usmażone, dolewamy salsę oraz dodajemy ryż. Przyprawiamy oregano i bazylią.
Paprykę myjemy, odcinamy górną część z ogonkiem.Oczyszczamy środek z nasion i białych błon.
Papryki faszerujemy masą mięsno-ryżową i układamy w formie do zapiekania.
Przygotowujemy zalewę: kostkę rosołową rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Dodajemy przecier. Zagotowujemy, ewentualnie dosalamy.
Papryki podlewamy przygotowaną zalewą, tak aby zalewa nie przykrywała papryk ( może sięgać tylko połowy papryk, wszystko zalezy od wysokości formy).
Formę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 45 minut.
10 minut przed końcem pieczenia papryki posypujemy startym serem, ser można posypać oregano.
Na osobnej blasze, posmarowanej olejem, pieczemy pozostałe "kapelusiki" z papryki. Takie przypieczone kapelusiki super smakują solo posypane solą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation