Kuchnia

kuchnia

Po Wegańsku

Ciasto pakora

1 filiżanka mąki z ciecierzycy
1/2 filiżanki drobno pokrojonej cebuli
1/2 filiżanki drobno pokrojonych ugotowanych ziemniaków
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól do smaku
olej do głębokiego smażenia
Sos:

1 filiżanka jogurtu naturalnego
1/2 filiżanki maki z ciecierzycy
2 całe suszone czerwone papryczki chili
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka nasion kozieradki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka ghee
sól do smaku
odrobina oleju do smażenia
1 filiżanka = 250 ml

Wszystkie składniki pakora poza olejem zmiksować na gęstą masę, dodając ok. 1/2 filiżanki zimnej wody. Formować małe kulki. W głębokim garnku (lub naczyniu kadhai) rozgrzać olej i usmażyć kulki na złotobrązowo. Odsączyć na papierowym ręczniku, odstawić.

Jogurt i mąkę z ciecierzycy zmiksować, dodać kurkumę, sól i 3 filiżanki wody. W głębokim garnku (lub naczyniu kadhai) rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać kozieradkę i suszone chili, smażyć minutę. Dodać papkę jogurtową, doprowadzić do wrzenia i gotować, stale mieszając, ok. 15 minut na wolnym ogniu. Dodać słodką paprykę, usmażone kulki pakora i gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu. Potrawę polać ghee. Podawać na gorąco z ryżem basmati.

źródło:” Przewodnik kulinarny. Indie” wyd. Pascal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation