Kuchnia

kuchnia

Składniki

6 jaj
szkl. mąki
szkl. cukru
1 łyżeczka proszku bo pieczenia
2 łyżki kakao

Wkładka orzechowa

25 dkg. orzechów włoskich mielonych
3/4 szkl. cukru
5 białek (żółtka zostawić do masy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa z żółtek

1/2 szkl. zwykłego mleka
1/2 szkl. cukru
30 dkg. masła
5 żółtek
spirytus do smaku

Krówka

około 15-20 dkg. orzechów włoskich krojonych
puszka mleka skondensowanego słodzonego

Sposób przygotowania

BISZKOPT KAKAOWY: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru, dodać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, porcjami dodawać do masy jajecznej. Gotowe ciasto wylać do formy o wymiarach 38-22cm. piec około 30-35 minut w temp. 175-180*C. Po upieczeniu, biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części.
WKŁADKA ORZECHOWA: Białka ubić, dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami, delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Wlać na formę o takich samych wymiarach jak ciasto kakaowe, piec około 30 minut w temp. 175-180 *C.
MASA Z ŻÓŁTEK: Do żółtek wsypać cukier i dobrze rozmieszać, wlać mleko, mieszając zagotować (masa ma wygląd zwarzonej, taka właśnie ma być) przelać na sitko i wystudzić. Masło ( koniecznie dobrej jakości ) utrzeć, do utartego porcjami dodawać wystudzoną masę jajeczną, na koniec dodać spirytus do smaku.
KRÓWKA: Mleko w puszce wstawić do garnka (nie otwierając puszki), wlać wodę zakrywając całą puszkę, przykryć i gotować 2-3 godziny (można użyć gotowej masy krówkowej) Do 3/4 puszki wystudzonej masy krówkowej wsypać pokrojone orzechy, wymieszać. (resztę krówki zużyć do innych celów)
PRZEŁOŻENIE PLACKA: Część biszkoptu kakaowego- 3/4 masy z żółtek – wkładka orzechowa – krówka z orzechami -biszkopt kakaowy – pozostała część masy z żółtek, można udekorować wiórkami z czekolady albo krojonymi orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation