Kuchnia

kuchnia

pierog bilgorajski

Porcja na keksówkę 25x11cm:

1,20 kg ziemniaków,
20 dag kaszy gryczanej,
12 dag sera białego (dałam półtłusty),
100 g masła,
0,4 szklanki śmietany 18%,
1 łyżeczka rozmarynu,
sól, pieprz

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, gorące przepuścić przez maszynkę, dodać kaszę, rozpuszczone masło i resztę składników. Dobrze wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy włożyć masę, wyrównać, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać szczyptą rozmarynu. Piec w temp. 190 stopni 1,5-2 godzin. Smacznego!

*Pieróg wychodzi dosyć "luźny", co dla mnie akurat było plusem, po wystygnięciu był bardziej zwarty, jeśli ktoś jednak chce od razu mieć zwarte ciasto proponuję dodać więcej kaszy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation