Kuchnia

kuchnia

Dyniowe z twarogiem i śliwkami
Składniki:
40 dag ugotowanej dyni
40 dag ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
10 dag twarogu
20 śliwek
kilka łyżek miodu
szczypta przyprawy do piernika
sól
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki stopionego masła
Przygotowanie:
1. Ugotowane ziemniaki oraz miąższ dyni przeciśnij przez praskę albo zmiel w maszynce do mięsa. Masę warzywną zmieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wbij jajko. Do tego dodaj twaróg, przyprawę do piernika oraz sól do smaku. Szybko zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
2. Śliwki umyj, przetnij wzdłuż. Wyjmij pestki, a w ich miejsce włóż po odrobinie miodu. Z ciasta formuj wałek. Pokrój go na 20 kawałków, z każdego zrób placuszek. Połówki śliwek ponownie złóż.
3. Na cieście ułóż śliwki. Mocno zlep brzegi placuszków, uformuj zgrabne kule. Knedle porcjami włóż na posolony wrzątek. Gotuj ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową i przekładaj na talerze. Każdą porcję polewaj stopionym masłem i posypuj cukrem oraz cynamonem.


Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-czas-na-knedle,nId,1864817#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation