Kuchnia

wypieki

Składniki na tartę:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżki mleka
- 150 g margaryny do pieczenia
- 1 żółtko (pozostałym białkiem można posmarować ciasto do podpieczenia)
- szczypta soli

Składniki na budyń:
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 0,5 litra mleka
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 125 g masła
- 0,5 kg truskawek

Wykonanie:
Zagnieść składniki na ciasto, wyłożyć tartę na blachę o średnicy 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi (tudzież fasolą jaś lub grochem) i zapiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Ściągnąć papier i obciążenie. Zapiekać jeszcze 10 minut. Zostawić do ostygnięcia.

Wymieszać cukier z mąką i utrzeć z żółtkami. Z połowy litra mleka odlać pół szklanki i wlewać stopniowo do ucieranych żółtek. Podgrzać pozostałe mleko z masłem i ziarnami wanilii. Gdy masło się rozpuści, wlać masę żółtkową. Cały czas mieszając, podgrzewać, aż masa zgęstnieje, tworząc waniliowy budyń. Zestawić z ognia.

Ochłodzony budyń wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu poukładać połówki truskawek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation