Kuchnia

Mięso - wołowina

Stek wołowy
Składniki
4 duże steki wołowe (po 30 dag każdy; z polędwicy lub rostbefu)
Marynata:
4 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju arachidowego
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżka posiekanej cebuli
1/2 łyżeczki papryki
Sos:
10 dag dużych pieczarek
4 łyżki oliwy
po 1/2 łyżeczki soli i białego pieprzu
2 łyżki posiekanej cebuli
6-8 roztartych ząbków czosnku
spora szczypta pieprzu
1/2 szklanki czerwonego wina
1 szklanka bulionu wołowego
kawałek (3-5 dag) zimnego masła
Sposób przygotowania
Wymieszaj składniki marynaty, natrzyj steki, przykryj je folią i włóż na 4 godziny do lodówki. Zrób sos: grzyby natrzyj 2 łyżkami oliwy, białym pieprzem i 1/4 łyżeczki soli. Grilluj 10 minut, potem pokrój w plasterki. Na pozostałej oliwie zeszklij cebulę i czosnek, wlej wino, a gdy wyparuje, dodaj bulion i grzyby. Wymieszaj i gotuj, aż połowa sosu odparuje. Wtedy dodaj wiórki masła, mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Steki ułóż na grillu, piecz 8-12 minut. Odwróć po 4-6 minutach. Podawaj z sosem i bagietką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation