Kuchnia

Mięso - wołowina

Stek wołowy
Polędwica wołowa - 180 g
Młode ziemniaki - 3 sztuki
Szparagi zielone - 3 sztuki
Brokuł - 1 kawałek
Kalafior - 1 kawałek
Marchew z natką - 1 sztuka
Boczniak - 1 sztuka
Pieprz zielony - wg. uznania
Białe wino - 50 ml
Śmietana 20 % do gotowania - 100 ml
Szalotka - 1 sztuka
Czosnek - 1 ząbek
Rozmaryn - 1 gałązka
Sól - wg. uznania
Oliwa - 50 ml
Pieprz biały - wg. uznania
Masło - 50 g
Koperek - wg. uznania
Ocena
Średnia 3.43 / 5 (7 głosy)
Stek wołowy z warzywami na sosie z boczniaków
1. Mięso marynujemy w oliwie z dodatkiem rozmarynu i czosnku.Grillujemy w zależności jaki stopień wysmażenia lubimy.Doprawiamy solą.
2. Warzywa delikatnie gotujemy a następnie przesmażamy i doprawiamy solą i pieprzem.Ugotowane ziemniaki również przesmażamy na maśle z posiekanym koperkiem.
3. Przygotowanie sosu zaczynamy od przesmażenia szalotki i czosnku.Oba te składniki siekamy wcześniej.Następnie dodajemy pokrojonego w paski boczniaka i ziarna zielonego pieprzu.Do całości dolewamy białe wino a następnie śmietanę.Gdy sos zacznie się gotować doprawiamy solą.
4. Wszystkie przygotowane elementy dania układamy na talerzu. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation