Kuchnia

Mięso - wołowina

Smażona wołowina z pomidorami


300g wołowiny
5 marchwi
olej do smażenia
1 łyżeczka soli
1 szklanka sosu pomidorowego
500g pomidorów
1 puszka pędów bambusa
5 łyżek stołowych sosu sojowego
6 łyżek stołowych cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 cebule dymki
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka Kamis Przyprawa kuchni chińskiej w torebce
3 łyżki Kamis Imbir mielony


Przepis

ETAP 1Wołowinę pokroić w paski.

ETAP 2Mięso wymieszać z sosem sojowym, łyżką oleju, mąką i ¼ szklanki wody, odstawić na 90 minut.

ETAP 3W woku lub w głębokiej patelni rozgrzać 5-6 łyżek oleju, podsmażyć na nim wołowinę, stale mieszając.

ETAP 4Mięso powinno być półsurowe.

ETAP 5Wyjąć i odsączyć z tłuszczu.

ETAP 6Następnie przesmażyć, pokrojone w słupki marchew i pędy bambusa.

ETAP 7Wyjąć i odsączyć z tłuszczu.

ETAP 8Obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory, cebule pokrojone w talarki, posiekany czosnek oraz imbir i przyprawę wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć na średnim ogniu ok. 2-5 minut.

ETAP 9Dodać sól, sos pomidorowy i cukier.

ETAP 10Gdy pomidory będą miękkie dodać wołowinę i warzywa dusić jeszcze około 10 minut.

ETAP 11Podawać z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation