Kuchnia

tarty

SLIWKOWA TARTA Z BEZA.

Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
125 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
700 g śliwek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
1 łyżka mąki
Beza:
3 białka
szczypta soli
125 g miałkiego cukru

Ze składników ciasta zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i schować do zamrażalki na około 15 minut. Śliwki pozbawić pestek. Na patelni rozpuścić masło. Na maśle chwilę podsmażyć śliwki. Dodać cukier, mąkę i smażyć do uzyskania gęstego syropu. Ciastem na tartę wyłożyć formę. Nakłuć dno widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut do podpieczenia i zarumienienia. Z białek ze szczyptą soli ubić pianę. Stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywno. Na podpieczony spód do tarty wyłożyć przestudzone śliwki i zrobić kleksy z piany z białek. Wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 minut. Beza powinna być chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Podawać na zimno lub na gorąco. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation