Kuchnia

tarty

Kruche ciasto do tarty | degusto – przepisy smaczne i proste

Dobre, kruche ciasto to podstawa idealnej tarty – a podstawą dobrego ciasta jest… mrożone masło. ;)

Składniki (na dwie tarty o średnicy 28cm):

400g mąki
200g masła – zmrożonego, min. kilka godzin
1 jajko
1/2 szklanki zimnej wody
pół łyżeczki soli lub 2-3 łyżki cukru (jeśli tarta jest na słodko)

Wykonanie:

Cała sztuka polega na tym, by mieć dobrze zmrożone masło (min. kilka godzin w zamrażalniku) i nie wyrabiać ciasta zbyt długo. Dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie się delikatnie listkowało – trochę jak ciasto półfrancuskie.

Ale po kolei: masło trzeba zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać mąkę, jako, wodę i sól/cukier. Zagnieć to szybko, do uzyskania elastycznej, zwartej i lekko wilgotnej kuli ciasta. Dzięki zimnym składnikom ciasta nie trzeba wkładać do lodówki – możesz je od razu rozwałkować i włożyć do formy. Tak przygotowane ciasto należy nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową, wysypać suchą fasolą lub kaszą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut (jeśli dopiero teraz włączasz piekarnik, to formę z ciastem włóż na czas rozgrzewania do lodówki). Po tym czasie zdejmij folię i groch i dopiecz 5-10 minut aby środek się lekko zrumienił.

Jeśli ciasta wyszło zbyt dużo, to można je spokojnie zamrozić lub przygotować dodatkowo tarteletki (jeśli są małe, to nie będzie ich trzeba obciążać do pieczenia). Tarteletki podpiekamy nieco krócej niż dużą tartę – generalnie ciasto ma być lekko zarumienione. Można zrumienić nieco mocniej jeśli po nałożeniu wypełnienia nie będziemy tarty zapiekać (np. z masą czekoladową).

W wersji na słodko część mąki (50-100g) możemy zastąpić kakao lub mielonymi migdałami/orzechami. Można też dodać wanilię lub cynamon – możliwości jest na prawdę wiele i warto eksperymentować.

Na zakończenie obiecujemy w najbliższym czasie sporo przepisów na ciekawe nadzienia… ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation