Kuchnia

tarty

Owocowe babeczki, tartaletki

Składniki:
Kruche ciasto
200 g mąki
100 g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę
3 - 4 łyżki zimnej wody

Creme patisserie
300 ml mleka 2%
1 laska wanilii
3 żółtka
2 łyżki mąki
100g cukru do wypieków (drobnego)

Tartaletki
Dowolne świeże owoce (truskawki, jeżyny, winogrona etc.)

Przygotowanie:
Ciasto
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy masło.
Mieszamy masło z mąką starając się je wetrzeć w mąkę, tak aby ciasto swoją konsystencją zaczęło przypominać grubo startą bułkę. Powinniśmy zrobić to szybko, ciasto powinno zostać zimne.
Powoli dodajemy wodę i całość siekamy i mieszamy za pomocą zimnego noża, aż się połączy.
Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Wałkujemy na 3 mm grubości placek.

Krem do tarty (creme patisserie)
W garnku podgrzewamy mleko razem z laską wanilii, tak aby zaczęło lekko parować. Nie doprowadzamy do wrzenia.
W dużej misce ucieramy na jednolitą masę żółtka i cukier, dodaje mąkę, mieszamy aż wszystkie produkty dokładnie się połączą.
Wyjmujemy laskę wanilii z mleka, powoli przelewamy mleko do miski, ciągle mieszając.
Kiedy wszystkie produkty są dokładnie zmieszane, przelewamy masę z powrotem do garnka, doprowadzamy do wrzenia (na nie za dużym ogniu), cały czas mieszając, aż masa stanie się gęsta i kremowa.
Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.

Tartaletki
Nagrzewamy piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem)
Wykładamy foremki do tarty, rozwałkowanym ciastem, dna nakłuwamy lekko widelcem, wkładamy do piekarnika i pieczemy "na ślepo" (wyłożone papierem do pieczenia i kulkami ceramicznymi) przez 12 minut.
Usuwamy kulki ceramiczne i papier, pieczemy przez następne 12 minut, aż tarta upiecze się "na złoto".
Wyjmujemy tartaletki, pozostawiamy do ostygnięcia.
Kiedy tartaletki są zimne, dodajemy do nich przygotowany wcześniej krem, rozprowadzając równomiernie, na wierchu układamy pokrojone, świeże owoce.
Serwujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation