Kuchnia

tarty

Tarta z jabłkami i mascarpone

Składniki:
Na ciasto:
100 g mąki żytniej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajo
30 g oleju kokosowego (lub masła)
20 g oliwy z oliwek (2 niepełne łyżki) – musi być delikatna w smaku!
2 łyżeczki suchych drożdży

Na nadzienie:
2 duże jabłka (lub gruszki)
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki (125 g) jogurtu naturalnego
1/2 szklanki (125 g) sera mascarpone (testowałam polski produkt, firmy Piątnica… niestety, ja wolę smak sera mascarpone włoskiej produkcji, nawet pomimo znacznie wyższej ceny)
1/2 szklanki cukru brzozowego* (lub fruktozy)
1 jajko, roztrzepane
1 łyżeczka aromatu waniliowego
szczypta soli

2-3 łyżki posiekanych orzechów pekan

*Uwaga:) Ja dodałam niepełne pól szklanki cukru brzozowego i to było wystarczająco. Zaznaczam jednak, że my nie lubimy bardzo słodkich ciast… Następnym razem gdy będę piekła tę tartę w wersji słodkiej, 1 łyżkę z odmierzonego cukru dodam do ciasta. Chociaż takie zupełnie wytrawne też było smaczne.

Wykonanie:
Przygotować ciasto na tartę. Mąkę wymieszać z jajkiem, roztopionym olejem kokosowym, oliwą, drożdżami i szczyptą soli. Ciasto wyrabiać kilka minut dodając w razie potrzeby kilka łyżek ciepłej wody – ciasto powinno być dość miękkie ale nie klejące. Ciasto odłożyć w ciepłe miejsce na kwadrans.

Piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni.

Formę na tartę (średnica około 24 cm) wykleić cienko ciastem. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 10 minut.

Przygotować nadzienie. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z sokiem z cytryny.

Ser mascarpone, jogurt, jajko, aromat waniliowy i sól ubić na gładką masę. Wymieszać z jabłkami. Całość wyłożyć na zapieczone ciasto i wstawić ponownie do piekarnika.

Piec 30-35 minut (temperatura 180-190 stopni), do czasu aż masa serowa się zetnie i lekko zarumieni. Na 15 minut przed końcem pieczenia, ciasto posypać pokruszonymi orzechami pekan.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation