Kuchnia

tarty

Tarta makowa z gruszkami


Składniki:
na foremkę do tarty o średnicy około 24 cm

ciasto
1 szklanka mąki,
2 łyżki kwaśnej śmietany 22%,
3 żółtka,
70 g masła,
szczypta soli,
szczypta proszku do pieczenia,

wypełnienie
250 g maku,
1,5 szklanki mleka,
250 ml wytrawnego białego wina,
3 łyżki cukru,
100 g rodzynek,
70 g mieszanych bakalii,
1 kg gruszek,
50 g masła.

Wykonanie:

Zagnieść i wyrobić kruche ciasto z podanych składników. Szczelnie zawinąć w przezroczytą folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
Mak ugotować w mleku przez pół godziny (proporcja objętości mleka i maku 1:1). Osączyć, zmielić dwa razy w maszynce do mięsa. Ugotować wino z 2 łyżkami cukru, rodzynkami i bakaliami, redukując objętość o 1/3. Połączyć z makiem. Skarmelizować na patelni resztę cukru i włożyć gruszki – obrane, pozbawione pestek i przekrojone na połowę. Po dwóch minutach wrzucić masło i dusić gruszki 5 minut, odwracając od czasu do czasu, by pokryły się maślanym karmelem.
Rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm i umieścić w posmarowanej masłem i lekko oprószonej mąką formie (ja wykleiłam rękoma moją foremkę).
Nakłuć widelcem i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Na nadpieczony spód wyłożyć masę makową, a na wierzch gruszki. dopiekać przez 35 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation