Kuchnia

Dania różne

Chlebki naan

Składniki:
•300 g mąki
•1 łyżeczka soli
•1,5 łyżeczki drożdży suchych
•1 łyżka oleju słonecznikowego
•4 łyżki jogurtu naturalnego (o temperaturze pokojowej)
•około 125 g mleka (podgrzać do letniej temperatury)
•3 łyżki masła ghee / masła roztopionego do posmarowania

Wykonanie:

W misce wymieszać mąkę z solą i drożdżami. Zrobić wgłębienie i wlać jogurt, olej oraz mleko w odpowiedniej ilości do wyrobienia gładkiego ciasta.

Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrobić do uzyskania gładkiej masy (kilka minut). Uformować kulę i włożyć do miski wysmarowanej odrobiną oleju. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką, podzielić na 4 porcje takiej samej wielkości. Rozciągnąć każdy kawałek do uzyskania owalnego kształtu (np. "łezki") o grubości 5 mm i około 23 cm długości. Przykryć ściereczką na ok. 15 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 °C. Włożyć do pieca blachę aby się nagrzała lub rozgrzać kamień (piekłam na kamieniu). Wyłożyć na blachę / kamień chlebki naan i i posmarować masłem. Piec 10-12 minut aż napęcznieją. Zawinąć w czystą serwetkę, podawać gorące.

http://kolorowakuchnia.blogspot.se/2012/03/chlebki-naan.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation