Kuchnia

Zupy i kremy

Zupa czosnkowa


Co kupić:

czosnek: 1,5 główki
ziemniaki: 6 szt.
masło Pilos: 3 łyżki
liść laurowy Mikado: 1 listek
żółty ser: 15 dag
sól jodowana Castello: do smaku
pieprz biały Mikado: do smaku
bagietka: 1 szt.



Jak zrobić:

Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy ziemniaki, podsmażamy 5 minut, dodając ząbki czosnku.
Całość przekładamy do garnka, zalewamy 1 l gorącej wody, dodajemy liść laurowy, sól, biały pieprz.
Gotujemy ok. 30 minut, a następnie wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę.


Jak podawać:

Podajemy gorącą, posypaną żółtym serem z dodatkiem grzanki (kromki bagietki natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku i podsmażyć z obu stron na patelni, na łyżce masła).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation