Kuchnia

Zupy i kremy

Kremowa zupa z dyni

Składniki:
1 średnia dynia
1 l wywaru drobiowego
oliwa
masło
2 cebule
5 ząbków czosnku
1 mniejszy kawałek imbiru
400 ml białego suchego wina
gałka muszkatołowa, sól
parmezan
Sposób przyrządzenia:
Na oliwie podsmaż krótko na drobno pokrojone czosnek, cebulę i imbir. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię – umytą i oczyszczoną, i chwilę razem podsmaż.

Zalej dynię gorącym wywarem drobiowym i podduś do miękkości.

Zupę zmiksuj na gładko, dolej wino, dopraw solą i pieprzem, gałką muszkatołową, zagotuj.
W tym samym czasie w piekarniku zapiecz kawałki bagietki natarte czosnkiem i posypane parmezanem.

Do gotowej polewki dodaj trochę masła. Podawaj z czosnkowo-serowymi grzankami z bagietki.

Nasza rada: Zupę możesz doprawić świeżą natką pietruszki i podawać w wydrążonych dyniach.

Komentarze

Anna Pe. 11 lat temu
Być może wykażę się skrajną ignorancją, ale co to jest suche wino?
Ania Mostowik 11 lat temu
To wytrawne wino pochodzące ze Słowacji. Suché znaczy "wytrawne".

Wina Słowackie dzielą się m.in. według zawartości cukru (wartości podane dotyczą win niemusujących):
wytrawne (suché) 0 - 4 g/l
półwytrawne (polosuché) 4 - 12 g/l
półsłodkie (polosladké) 12 - 45 g/l
słodkie (sladké) > 45 g/l
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation