Kuchnia

Zupy i kremy

Zupa krem z dyni


Składniki na 3-4 porcje:

1 kg dyni obranej i pozbawionej gniazda nasiennego
2 marchwie
1 pietruszka
1/2 pęczka natki pietruszki
2 ziemniaki średniej wielkości
1/4 selera korzeniowego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 duży ząbek czosnku bądź 2 małe
sól, pieprz
6 szklanek wody
świeże liście bazylii do dekoracji



Sposób przygotowania:

Do garnka wlać 6 szklanek wody. Dodać obrane i pokrojone warzywa: marchew, seler, ziemniaki oraz pietruszkę. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, natkę pietruszki oraz obrany ząbek czosnku w całości. Gotować około 40 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Po ugotowaniu wyjąć z wywaru liście laurowe, ziele angielskie oraz natkę pietruszki.
Dynię obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić na drobne kawałki, po czym wrzucić do bulionu i gotować około 20 – 25 minut do miękkości.
Po ugotowaniu odsączyć na sicie warzywa (marchew, dynię, czosnek, ziemniaki, seler oraz pietruszkę), następnie przełożyć je do oddzielnego naczynia, dodać 1 1/2 szklanki wywaru i zmiksować na gładką masę. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty, dodać jeszcze trochę wywaru. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Podawać z pieczywem, grzankami bądź groszkiem ptysiowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation