Kuchnia

Zupy i kremy

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku z sosem pomidorowym oraz smacznymi dodatkami takimi jak cebula, kiełbasa zwyczajna i majeranek. Smaczna i syta, najlepiej smakuje podawana ze świeżą pokrojoną bagietką. Idealna na jesienny obiad. Przepis nie wymaga dużego nakładu pracy, wystarczy namoczyć fasolkę na całą noc w wodzie, po czym następnego dnia ugotować ją z innymi składnikami. Oprócz koncentratu pomidorowego warto również dodać do fasolki świeże pomidory, nadają one potrawie niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Składniki na 5 porcji:

400g fasoli białej piękny jaś
2 duże cebule
300 g chudego boczku wędzonego lub kiełbasy zwyczajnej (ja użyłam kiełbasy)
1 pomidor średniej wielkości
80 g koncentratu pomidorowego 30%
2 płaskie łyżki majeranku
4 łyżki stołowe mleka – opcjonalnie
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Fasolę wypłukać, a następnie zalać ciepłą wodą, po czym odstawić na całą noc.
W tej samej wodzie gotować fasolę do miękkości (około 1-1,5 h), od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą do smaku.
Pomidor sparzyć we wrzącej wodzie, obrać go ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w kostkę. Następnie podsmażyć kiełbasę na patelni na małym ogniu, dodać cebulę, posolić i popieprzyć, po czym dusić pod przykryciem do miękkości.
Wywar z fasoli odlać do oddzielnego naczynia, pozostawić na później.
Fasolkę odparować , aby nieco przeschła (odstawić na około 10 minut).
Do fasolki dodać podsmażoną cebulę i kiełbasę. Następnie dolać wywar, dodać 2 płaski łyżki stołowe majeranku roztartego w dłoniach, koncentrat pomidorowy oraz pokrojone pomidory, dokładnie wymieszać. Ponownie doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli wywar jest za kwaśny, dodać 5 łyżek stołowych mleka. Gotować około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Podawać ze świeżą pokrojoną bagietką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation