Kuchnia

Zupy i kremy

Krem kalafiorowy ze szczypiorkiem i melisa cytrynowa


Skladniki

rozyczki z jednego sredniej wielkosci kalafiora
2 zabki czosnku
1-2 ziemniaki
1 L bulionu z warzyw ( zapracowani moga zgrzeszyc jak ja i w 1L wody rozrobic kostke rosolowa)
100 g kremowego serka (uzylam topionego o smaku ziolowym- 1 opk. ) ***
wiazka szczypioru, drobno posiekanego
4 lyzki drobno posiekanej melisy cytrynowej
2 lyzki parmezanu, startego na malych oczkach
0,5 lyzeczki ostrej papryki, mielonej
sol i pieprz

Wykonanie

Zaczynamy od przygotowania wywaru z warzyw, tudziez ”oszukanego bulionu” z kostki rosolowej – Wybaczcie, ze posuwam sie do uzywania kostek rosolowych! Niestety nie zawsze mam w domu potrzebna wloszczyzne.. Ale chyba nie ma wsrod nas kogos kto nigdy nie zgrzeszyl w ten sposob. Jesli sie myle, to zwracam honor i podziwiam taka osobe! :) W bulionie gotujemy uprzednio umyty i podzielony na rozyczki kalafior i pokrojone w kostke ziemniaki. Garnek przykrywamy pokrywka. Calosc winna sie gotowac przez ok. 20 min – az warzywa zmiekna. Po tym czasie dodajemy drobniutko posiekany czosnek, szczypior i melise- mieszamy.


Nastepnie calosc gotujemy na wolnym ogniu, dodajac serek topiony i starty parmezan- mieszamy. Sery powinny sie roztopic. Calosc blendujemy/ miksujemy na jednolity krem. Doprawiamy sola, pieprzem i papryka w proszku – mieszamy.

Krem jest juz gotowy. Mozna jesc zarowno na cieplo jak i na zimno. Doskonale komponuje sie z grzankami czosnkowymi . Zapraszam do stolu :D

*** Mozna zastapic gesta smietana 18%, ale trzeba sie liczyc z tym, ze krem bedzie wtedy bardziej kaloryczny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation