Kuchnia

domowa piekarnia.

Chleb pomidorowy
500 ml ciepłej wody
2 1/2 łyżeczki drożdży instant
1/4 łyżeczki cukru
800 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka przecieru pomidorowego
8-10 suszonych pomidorów w oleju, grubo siekanych

Do dużej miski wlać połowę ciepłej wody, dodać drożdże i cukier, odstawić na 5 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować, dodać przesiana mąkę, sól, przecier pomidorowy, resztę wody i suszone pomidory. Zagniatać ciasto przez około 5 minut, będzie kleiste, więc najlepiej zagniatać je w misce. Uformować kulę i zostawić do wyrośnięcia, przykryte wilgotną ściereczką, na około 2 godziny.
Po tym czasie, ciasto ponownie rozgnieść i wyrabiać przez minutę. Uformować kulę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (moje było dość luźne, więc piekłam w wysypanej mąką foremce do chleba i odstawić na 30 minut. Następnie nadać mu dowolny kształt (np. klasyczny bochenek lub wieniec).
Piec około 30 minut w temperaturze 220 stopni, dobrze wypieczony chleb, pukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation