Kuchnia

domowa piekarnia.

Chleb na maślance

Receptura:
250 g mąki pszennej
250 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
400 ml maślanki
mąka pszenna razowa do oprószenia stolnicy

Piekarnik ustaw na 230*C (445*F).
Mąki przesiej do miski razem z solą i sodą. Dodaj maślankę i wyrabiaj ręką lub mikserem. Ja robię to ręką, ponieważ jest to niewiele ciasta i mieszanie trwa bardzo krótko. Ten chleb nie musi wyrastać i właściwie nie trzeba go dużo zagniatać, jednakże zalecam kilka razy zagnieść ciasto nadgarstkiem na oprószonej mąką stolnicy, tak jak w przepisie na chleb żurawinowy (tutaj). Uformowaną kulkę wyłóż na blaszkę z pergaminem i natnij na krzyż. Włóż teraz do gorącego piekarnika i przez 10 minut piecz w 230*C (445*F), a później zmniejsz temperaturę do 200*C (390*F) i pozostaw na kolejne 20 - 25 minut. Po upieczeniu chleb długo zachowuje świeżość. Nadaje się zarówno do kanapek mięsnych, serowych, jak i z konfiturą czy miodem.
Pozostaje mi już tylko życzyć smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation