Kuchnia

domowa piekarnia.

Garlic knots - czosnkowe bułeczki








Cudowne bułeczki.

Przepis na nie można znaleźć na wielu blogach. Ostatnio bardzo modne w sieci.

Wszyscy, którzy je piekli, zgodnym chórem twierdzą, że to najlepsze, jakie jedli.




Zdradzę Wam sekret! Mogą być jeszcze lepsze!



Wystarczy zastąpić naszą rodzima mąkę pszenna włoską mąką grano tenero "00" lub "0"
Można ją już dostać w polskich sklepach w cenie ok. 5-6 zł za kg.


Spróbujcie koniecznie.

Ciasto



500 g mąki

7 g suchych drożdży

10 g cukru

60 ml mleka

270 ml ciepłej wody

łyżeczka soli

2 łyżki oliwy z oliwek



Na glazurę



3 łyżki masła

1 płaska łyżka ziół prowansalskich

4 ząbki czosnku

szczypta grubej soli


Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić żeby ruszyły.



Mąkę przesiać, dodać zaczyn drożdżowy, wodę, oliwę i sól. Wyrobic gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoic swoją objętość.

Następnie przerobić ciasto raz jeszcze i podzielić na 12 równych części.
Uformować z nich wałeczki takiej długości, aby dały sie zawiązać w supeł.
Końcówki zawijać do środka, jedną na wierzch, drugą pod spód.




Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając miejsce na ponowne wyrośnięcie.
Posmarowane glazurą z roztopionego masła, posiekanego drobno czosnku i ziół, posypane gruba solą
piec w temperaturze 180 st 18-20 min.

Pyyycha!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation