Kuchnia

domowa piekarnia.

Bułeczki z czosnkiem
składniki na 12 bułeczek

400 g mąki pszennej chlebowej
20 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
260 g mleka
30 g masła, roztopionego

ponadto
jajko roztrzepane z łyżką mleka


Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia).
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę, układając złączeniem do blachy, zachowując spore odstępy (ja piekłam z podwójnej porcji, więc na odstępy nie było miejsca i wyszły mi bułeczki odrywane :)). Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

nadzienie

60 g miękkiego masła
6-8 ząbków czosnku, drobniutko posiekanych
2 łyżeczki suszonej pietruszki


Wszystkie składniki rozetrzeć tyłem łyżki lub zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odetniecie róg.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć w to miejsce nadzienie.
Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation