Kuchnia

Potrawy rybne

Saltimbocca z dorsza

SKŁADNIKI:
(4 porcje)
(inspiracja: Gotuj i chudnij, wyd. Pascal)
400-450 g filetu z dorsza (bez skóry) - 4 kawałki filetu
4 plasterki szynki prosciutto
listki szałwii - świeże lub suszone
oliwa z oliwek
świeżo zmielony pieprz
odrobina białego wina (opcjonalnie)
warzywa:
1 brokuł
2 średnie cukinie
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu
50 ml białego wina


PRZYGOTOWANIE:
Różyczki brokuła i kawałki cukinii ugotować na parze - ok. 7-8 min, tak by były lekko chrupiące.
Filety z dorsza oprószyć czarnym, świeżo zmielonym pieprzem. Na każdy położyć listek szałwii* i zawinąć ściśle w plasterek szynki parmeńskiej. Patelnię wysmarować oliwą z oliwek i rozgrzać. Smażyć filety z obu stron - aż szynka lekko się zrumieni. Podlać winem i odparować.

Na drugiej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w plasterki czosnek i po minucie pozostałe warzywa. Chwilę podsmażyć, podlać białym winem, poczekać aż odparuje i doprawić szczyptą soli i pieprzu.
Podawać saltimboccę z dorsza razem z warzywami, ozdobić listkami szałwii lub tymianku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation