Kuchnia

Potrawy rybne

Śledź w oleju z kolorową cebulą, ogórkiem i fasolą

SKŁADNIKI:
200 g śledzia solonego typu matias
1 ogórek kiszony
2 małe cebule czerwone
1 średnia biała cebula
3/4 szklanki ugotowanej, drobnej białej fasoli lub fasoli z puszki
1 łyżka listków tymianku
świeżo mielony pieprz
szczypta soli
2 łyżki octu
1 łyżka cukru
1 łyżeczka kurkumy
6 łyżek oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE:
Śledzia opłukać, osuszyć, pokroić na nieduże kawałki. Ogórka pokroić wzdłuż na cienkie plastry, używając nożyka do warzyw. Cebule obrać, pokroić na krążki. W czajniku zagotować wodę. Do 250 ml wrzątku dodać ocet, cukier i dokładnie wymieszać. Połową zalać w jednej miseczce krążki czerwonej cebuli, a resztą w małym rondelku białą cebulę. Dodać kurkumę, wymieszać, postawić na gazie i zagotować. Zestawić z ognia. Obie cebule odcedzić. Białą przepłukać pod bieżącą wodą na sitku - zabarwi się na piękny, żółty kolor. Na półmisku układać naprzemiennie kawałki śledzia, plastry ogórka, kolorową cebulę. Wokół rozsypać fasolę, posypać ją odrobiną soli. Całość doprawić pieprzem i tymiankiem. Zalać olejem. Podawać z białym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation