Kuchnia

Zdrowo-witaminowo! :)

POMIDORY
"Addio, pomidory, addio, ulubione" – śpiewał w latach 60. Kabaret Starszych Panów, gdy kończył się sezon na te warzywa (w sensie botanicznym: owoce, bo pomidor de facto jest jagodą!). My, teoretycznie, z pomidorami nie musimy się rozstawać. Mamy do nich dostęp przez okrągły rok w sklepach i na bazarach. Ale pomidor pomidorowi nierówny. Wie o tym każdy, kto próbował okazów prosto spod słońca i holenderskich Wasserbombe, czyli "bomb wodnych", jak nazwali je Niemcy, zirytowani brakiem smaku importowanych pomidorów. To znamienne, że chłodna i pochmurna Holandia jest drugim po Meksyku producentem i eksporterem tych warzyw na świecie.

Również do nas trafia mnóstwo płodów rolnych od tamtejszych producentów. Zazwyczaj nie dorastały one w ziemi, tylko w wełnie mineralnej, czyli macie z nitek mineralnych, nasączanej wodą i nawozami. Zimą trafiają do nas również pomidory z Maroka i Wysp Kanaryjskich. Niestety one także w niewielkim stopniu korzystają ze słońca, ponieważ docierają do nas zielone i dojrzewają w sztucznych warunkach.

Być może więc Starsi Panowie robili słusznie, żegnając się z ukochanymi warzywami aż do kolejnego sezonu?
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation