Kuchnia

Zdrowo-witaminowo! :)

Orzechowy kurczak na zielonej sałacie z groszkiem.

Składniki:(4 porcje)Marynata:

1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka sosu chili (sambal lub sriracha)
1 ząbek czosnku
łyżeczka startego imbiru
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki sosu sojowego jasnego
sól pieprz

4 udka z kurczaka
główka sałaty rzymskiej
garść rukoli
150g zielonego groszku
2 dymki
sok z 1 limonki
oliwa
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

Składniki marynaty wymieszaj i natrzyj nią mięso. Odstaw na minimum 30 minut, a następnie upiecz w temperaturze 190°C przez około 50 minut.
Groszek obgotuj krótko w osolonym wrzątku przez minutę, a następnie przelej zimną wodą.
Sałatę rozdziel na pojedyncze liście, umyj i osusz. Skrop sokiem z limonki, oliwą i dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i rozłóż na półmisku.
Na sałacie ułóż upieczone mięso i posyp zblanszowanym groszkiem i posiekaną dymką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation