Kuchnia

Zdrowo-witaminowo! :)

Cukinia faszerowana

Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: 40 minut
Danie gotowe w: 65 minut
Kalorie: 250 kcal/ porcja
Liczba porcji: 4

Główne składniki

4 średnie cukinie
4 marchewki
1 seler
2 pomidory lub puszka puszka pomidorów
2 pietruszki
1 łyżka masła
1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
olej rzepakowy lub słonecznikowy
80 g mozzarelli lub sera Gouda
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka estragonu
szczypta soli
szczypta czarnego pieprzu
szczypta ostrej papryki

Sposób przygotowania:

W dość dużym garnku zagotowujemy około 2 litrów wody i lekko ją solimy

W czasie gotowania wody myjemy cukinie, odcinamy ich końce. Cukinie kroimy na podłużne połowy, a następnie wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do momentu, w którym będą na wpół miękkie. Uważamy, aby się nie rozgotowały

Gdy cukinie się podgotowują, na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewki, seler i pietruszkę

Przygotujemy teraz nadzienie do cukinii zapiekanej. Rozgrzewamy olej na patelni i wkładamy na nią startą marchewkę, pietruszkę i seler. Przykrywamy patelnię przykrywką, warzywa pozostawiamy do podduszenia. Nie zapominamy o mieszaniu ich od czasu do czasu. Kroimy natkę pietruszki. Jeśli cukinie już nieco zmiękły, wyciągamy je z gotującej się wody. Odsączamy je i odkładamy na bok

Pomidory obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do marchewki, selera i pietruszki, które duszą się pod przykrywką na patelni. Dodajemy pokrojoną wcześniej natkę pietruszki. Jesteśmy w tym momencie praktycznie w połowie przygotowywania naszej pysznej cukinii zapiekanej

Przyprawiamy warzywa: dodajemy majeranek, estragon, paprykę ostrą (jeśli mamy paprykę słodką, także możemy jej dodać), pieprz ziołowy, szczyptę pieprzu, soli. Jeśli lubimy, możemy także przyprawić nasze nadzienie do cukinii zapiekanej oregano lub bazylią. W smak dania dobrze wkomponują się także zmielone nasiona kolendry

Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser żółty lub mozzarellę. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy połowę żółtego sera do warzyw stanowiących nadzienie cukinii zapiekanej

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Możemy ustawić piekarnik na grzanie standardowe (góra-dół) bądź włączyć termoobieg

Z cukinii wydrążamy nasiona przy pomocy łyżki stołowej. Przygotowujemy naczynie żaroodporne lub układamy cukinie na blasze do piekarnika (nie zapominamy wówczas o użyciu papieru do pieczenia)

Nakładamy nadzienie do każdej cukinii. Tak przygotowane cukinie wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Po upływie tego czasu nasze cukinie zapiekane są prawie gotowe – posypujemy je startym żółtym serem i pieczemy kolejne 10 minut, tak aby ser się roztopił
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation