Kuchnia

dżemiki i inne... do słoika

SOS FIGOWY do mięs i serów

Uwaga:
Z podanych poniżej proporcji wychodzą 2 słoiczki po około 250 ml. Jeśli nie chcemy wykorzystać od razu całego sosu, to cześć można zapasteryzować.

Składniki:
200-250 g suszonych fig – pokrojonych w kawałki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebulka dymka
1 szklanka białego wytrawnego wina
1/2 szklanki musu jabłkowego (u mnie 1 słoiczek musu jabłkowego dla niemowląt firmy Gerber – 130 g)
1 szklanka wywaru (z kurczaka lub z warzyw)
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
W rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć na małym ogniu aż cebula zmięknie.
Dodać wszystkie pozostałe składniki i zagotować. Zmniejszyć ogień do małego i gotować/dusić (bez przykrycia!) przez około 35-45 minut, aż do czasu gdy figi będą bardzo miękkie, a sos zmniejszy swoją objętość o połowę. (Uwaga: Gotowy sos swoją konsystencją przypomina powidła.)

Podawać na ciepło jako dodatek do pieczonych mięs, pasztetów, wędlin lub serów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation