Kuchnia

dżemiki i inne... do słoika

Pasta z bobu i pestek dyni

Składniki (na małą miseczkę)

W 1-1,5 szklanki bobu
sól
D garstka natki pietruszki
sok z cytryny do smaku
O 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
Z 4 łyżki pestek dyni (można dać więcej)
3 łyżki oliwy z oliwek
M 1 mały ząbek czosnku
1/2 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
świeżo zmielony pieprz
Bób ugotować do miękkości, obrać ze skórek (jeśli są ładne i młode, można zostawić, przynajmniej część). Czosnek zmiażdżyć nożem i obrać.

Do blendera wrzucić po kolei wszystkie składniki i zmiksować na gładką pastę. Sprawdzić czy nie potrzeba więcej pieprzu lub soku z cytryny.

Jeśli dodacie więcej pestek dyni, warto dolać trochę oliwy, aby pasta nie była zbyt gęsta i łatwiej się miksowała. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation