Kuchnia

dżemiki i inne... do słoika

Dżem z truskawek i bzu.

Składniki (ilość słoiczków zależy od ich pojemności):
500 g truskawek
200 g cukru lub więcej (w zależności od tego jak słodki dżem lubimy)
pół opakowania pektyny - ja zamiast pektyny użyłam żelatyny 3 łyżki rozpuściłam w niewielkiej ilości gorącej wody
3-4 kwiatostany dzikiego bzu czarnego
1 łyżka soku z cytryny
otarta skórka z 1/2 cytryny
Truskawki opłukać, odszypułkować, pokroić w ćwiartki, zasypać cukrem wymieszanym ze skórką cytrynową. Kiedy owoce puszczą sok, dodać sok z cytryny oraz czyste od owadów kwiatostany dzikiego bzu (dobrze jest zawinąć je w gazę lub w specjalny kulinarny woreczek do przypraw). Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyłowić kwiaty bzu i dodać pektynę lub rozpuszczoną żelatynę. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików i zakręcić.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation