Kuchnia

dżemiki i inne... do słoika

Abc Mojej Kuchni: Dżem z cukini o smaku ananasa
2 kg obranej ze skórki i wydrążonej cukinii
1/2 kg cukru
3 galaretki o smaku ananasowym
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1 żel fiks
ok. 7 g niebieskiego barwnika

Cukinię pokroić w drobniutką kosteczkę najlepiej 1/2 cm na 1/2 cm zrobić to nożem nie malakserem:-)
Włożyć do garnka wlać ok 1/4 filiżanki wody wymieszanej z barwnikiem.
Wsypać cukier i żel fiks.
Doprowadzić o zagotowania.
Dodać kwasek cytrynowy i gotować ok 10 min.
Po tym czasie wsypać galaretki i zamieszać.
Nie gotować!
Przekładać do wyparzonych słoiczków i zakręcać. Pasteryzować ok. 8 min pod przykryciem.
Wyjąc jeszcze wrzące i dokręcić wieczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation