Kuchnia

kuchnia

Spaghetti z cukinia, serem feta i mieta

Skladniki na 4 porcje:
2 cukinie
200 g sera feta
6 galazek swiezej miety
2 niewoskowane cytryny (najlepiej bio)
2 zabki czosnku
400 g spaghetti
3 lyzki oliwy
sol moska
mielony pieprz

Cukinie umyc, osuszyc, zetrzec na tarce o duzych oczkach. Ser feta pokruszyc. Czosnek obrac, drobno posiekac. Miete oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek, posiekac (kilka listkow odlozyc do dekoracji). Cytryny umyc pod goraca woda, osuszyc. Z jednej cytryny zetrzec skorke, wycisnac z niej sok. Druga cytryne pokroic na cwiartki.

Makaron gotowac w osolonej wodzie al dente wg przepisu na opakowaniu. W miedzyczasie na patelni rozgrzac oliwe, podsmazyc czosnek. Dodac cukinie, dusic ok. 2 min. Nastepnie dodac skorke starta z cytryny, posiekana miete i pokruszony ser feta.

Ugotowany makaron osaczyc z nadmiaru wody, przelozyc na patenie z cukinia. Wymieszac, doprawic do smaku sola, pieprzem i sokiem z cytryny.

Wylozyc spaghetti na talerze, podawac udekorowane pozostala mieta z czastkami cytryny.

Rada: jesli chcemy aby cos nam "chrupalo" mozna podprazyc na suchej patelni 2 lyzki orzechow piniowych (az zaczna pachniec) i posypac nimi makaron.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation