Kuchnia

zaprawy

Dżem dyniowo- pomarańczowy
Składniki:

1,5 kg czystego miąższu dyni,

4 pomarańcze,

400-500 g cukru (ilość wg uznania, dla mnie 1/2 kg cukru to zbyt dużo),

1-2 cytryny,

1,5 szklanki wody

Wykonanie:

Cytrusy sparzyć wrzątkiem, następnie zetrzeć z nich skórkę uważając, by nie zetrzeć białej części, która jest gorzka. Z cytryn wycisnąć sok, pomarańcze podzielić na części, usuwając białe błonki.
Miąższ z dyni pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem, podlać wodą i dusić bez przykrycia na wolnym ogniu, często mieszając. Gdy dynia będzie już trochę rozgotowana, dorzucić cząstki pomarańczy, skórkę startą z cytrusów oraz dolać sok z cytryny (ja dałam sok z 1,5 cytryny, ale ilość zależy od osobistych upodobań). Gotować dalej, mieszając, aż masa osiągnie konsystencję dżemu.
Dokładnie umyte, wysuszone słoiki dobrze jest wstawić na kilka minut do piekarnika na najniższą temperaturę i je wyparzyć. Wyparzone słoiki wyjąć z piecyka, koniecznie używając rękawic kuchennych, uważając by się nie poparzyć.
Gorący dżem nakładać do słoików, zakręcać bardzo dokładnie i każdy słoik odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation