Kuchnia

zaprawy

Dżem brzoskwiniowy
Składniki:
1,5kg ładnych brzoskwiń
1 szklanka cukru
2 laski wanilii

Przygotowanie:
Brzoskwinie myjemy, wyciągamy pestki, dzielimy na ćwiartki, ćwiartki na połówki.
Owoce umieszczamy w dużym garnku, dosypujemy cukier, wyciągamy ziarenka wanilii,
laski też wrzucamy do garnka.

Garnek stawiamy na średnim ogniu i gotujmy ponad pół godziny, często mieszamy.
Owoce rozpadną się i odparuje sok, dżem ładnie zgęstnieje.

Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcamy.

Słoiczki umieszczamy w piekarniku, nastawiamy temperaturę na 180 stopni,
po osiągnięciu temperatury odliczamy 10 minut,
otwieramy piekarnik i czekamy aż słoiczki przestygną.
Mam pewność, że słoiczki są dobrze zabezpieczone i zawartość ich się nie popsuje.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation