Kuchnia

zaprawy

Ogórki chili

Moje ogórki chili mają przyjemny słodko-kwaśny smak (według mnie idealne proporcje octu i cukru), są chrupkie i oczywiście pikantne :) Zawsze zaprawiam je w sezonie kilka razy za każdym razem zmieniam proporcje chili robię kilka słabszych, kilka ostrzejszych słoiczków, później w zależności od okazji wyciągam z różnym poziomem ostrości :)

Kilka lat temu dostałam słoiczek ogórków chili, zjadłam go całego na jednym posiedzeniu i już wtedy wiedziałam, że ogórki chili zawsze będą zajmować honorowe miejsce na regale w piwnicy. Ogórki chili robią furorę na wszystkich naszych imprezach, spływach kajakowych (bez słoików już powoli nie mogę się pokazywać)i grillach.

Składniki
Na 1 kg ogórków

3/4 szklanki octu 10%
2 szklanki cukru
2 łyżki soli
4 łyżki oleju rzepakowego
1 główka czosnku (średnia)
1 do 3 płaskich łyżeczek chili
Ja najczęściej dodaję 1 do 1,5 łyżeczki
opcjonalnie 1 świeża chili
Przeskanuj poniższy kod w swoim telefonie aby uzyskać listę składników

qr code ingredients




Przygotowanie
ogórki z chili
Najbardziej lubię ogórki chili obrane ze skóry i pokrojone na 4 części, moim zdaniem tak najlepiej wyglądają i idealnie nadają się na zagryzkę.

ogórki chili krok po kroku

Oczywiście możecie zostawić skórkę, pokroić w talarki... jak lubicie, każde będą smakować tak samo. Ważne aby były pokrojone. Jeśli macie większe, przerośnięte ogórki to trzeba wydrążyć je z pestek.

Ogórki wkładamy do miski, zasypujemy solą, chili i olejem, mieszamy koniecznie w rękawiczkach. Zostawiamy na 30 minut.

Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek.

Do garnka wlewamy ocet, dodajemy cukier, jak się zagotuje przelewamy gorące do ogórków.

Wszystko jeszcze raz mieszamy i przekładamy do słoików, które napełniamy po brzegi ogórkami i na koniec zalewamy zalewą z miski. Dla efektu wizualnego zawsze dodaję pokrojoną świeżą chili.

Słoiki zamykamy i pasteryzujemy maksymalnie 5 minut, chodzi tylko o to, aby słoiki się zamknęły.

Ja pasteryzując ogórki zawsze wkładam słoiki do gorącej/nie gotującej się wody, która sięga do 3/4 wysokości słoików i gotuję pod pokrywką na średnim ogniu 3-5 minut odliczając od momentu, kiedy woda zaczyna się gotować.

Jeśli używacie słoików typu twist, po wyciągnięciu odwróćcie je do góry dnem na czas studzenia słoików. Jeśli używacie słoików typu weck, pamiętajcie żeby po wyciągnięciu nie obracać ich do góry nogami.

Ogórki chili są gotowe do jedzenia zaraz po ostudzeniu, jednak najlepsze są po kilku dniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation